Eskilstuna Fabriksförening, John Engellaus gata 1, 633 61 Eskilstuna
Tel 016-14 17 00 info@eskilstuna-fabriksforening.se
Eskilstuna Fabriksförening, John Engellaus gata 1, 633 61 Eskilstuna
Tel 016-14 17 00 info@eskilstuna-fabriksforening.se
Sverige är extremt exportberoende. Vi exporterar svensk musik för strax under en miljard kronor. Industriprodukter och skog för 269 miljarder. Endast turistnäringen kan mäta sig med industrin. Utländska turister gör av med 100 miljarder kronor i vårt land.
Den allmänna tron är att Sverige avindustrialiserades när industrijobben flyttade utomlands. Det är dock de mindre kvalificerade jobben som har försvunnit. De tekniskt avancerade jobben finns kvar. Antalet industrianställda har visserligen minskat, men de som är kvar är så effektiviserade att de producerar dubbelt så mycket och sysselsätter allt fler i andra delar av ekonomin. Varje industrianställd ger jobb till ytterligare två svenskar som servar industrin med tjänster och varor.
Våra industriföretag är världsledande inom sina branscher. Vi har LKAB, ABB, Saab, SSAB, Volvo, Teliasonera, Ericsson, SKF, Electrolux, och ASSA ABLOY. Det är deras fördubblade produktivitet som har betalat vårt ökade välstånd och vår konsumtion de senaste 20 åren och det är de som sysselsätter oss andra.
Vilka näringar är då viktiga för Sverige i framtiden? ”Det är skogen, stålet, gruvorna, verkstads, kemi- och fordonsindustrin, turism, IT och data, Telekom, forskning och utveckling” säger Torbjörn Lundqvist, docent och forskare vid Institutet för framtidsstudier och fortsätter.
”De viktigaste framtidsfrågorna är tillgången på billig och miljövänlig energi, befolkningstillväxten och trycket på miljön. Frågor som kräver teknisk spetskompetens”.
Det är i industrin som innovationerna främst görs, oftast i samverkan med universiteten. Nya utvinningsmetoder har blåst nytt liv i en gammal svensk näring – gruvindustrin. Ofta har vapenindustrin varit pådrivande. Mobiltelefonerna utvecklades med hjälp av militär radioteknologi. Ett alldeles färskt exempel är Saab Groups utveckling av 3D-kartor som överglänser Harry Potters magiska kartor.
Industrins outsourcing av kontorsjobb, tillsammans med IT-boomen, födde den kunskapsintensiva tjänstesektorn. Det växande antalet som arbetar i tjänsteföretag producerar tjänster åt industrin.
En modern tillväxtpolitik som satsar på industrin, betyder fler jobb inom tjänsteföretagen, inte minst de kunskapsintensiva. Det handlar med andra ord om både och.
Samma bild får man om läser den samhällsekonomiska kalkylen som tagits fram för Eskilstuna. Av de sysselsatta i kommunen har 20 procent sin anställning inom industrin och dessa svarar för 40 procent av Eskilstunas BNR. Volvo CE, Alfa Laval, ASSA ABLOY och många underleverantörer till stora svenska exportföretag i kommunen utgör basen för Eskilstunas näringsliv. Varje anställd inom industrin genererar ytterligare 1,6 jobb i Eskilstuna inom tjänsteföretag och offentlig förvaltning.
Följande bör därför ingå i en utvecklingsstrategi för Eskilstuna:
A. Bibehålla industrins konkurrenskraft.
B. Utbilda våra ungdomar inom naturvetenskapliga och tekniska ämnen för att skapa en bra rekryteringsbas för våra företag.
C. Samarbete mellan industri och Mälardalens högskola för att stärka båda.
D. Utveckla nya tjänster, innovationskluster och företag som stödjer och kompletterar industrin.
E. Marknadsföra Eskilstuna som en industri- och logistikstad med kompetent arbetskraft så att vi kan få nya företag som etablerar sig, såväl industri och logistik som tjänsteföretag.
Industrin är motorn i Eskilstunas ekonomi, vilket vi alla måste inse och bygga vidare på.
Gösta Reinl Fabriksföreningen,
Jörgen Svenningsson Volvo CE,
Mikael Tydén Alfa Laval,
Bertil Nilsson Wavin,
Mikael Joki Eskilstuna Elektronikpartner,
Ulf Danielsson ATEA,
Pål Åström Outokumpu,
Mats Bengtsson Sparbanken Rekarne,
Urban Doverholt ASSA ABLOY